Van 17 naar 6, de vennootschapsvormen uit de nieuwe vennootschapswet

Van 17 naar 6, de vennootschapsvormen uit de nieuwe vennootschapswet - Vennootschapsadvies

Op 1 januari 2020 is de nieuwe vennootschapswet van kracht gegaan voor bestaande ondernemingen. Het nieuwe wetboek brengt nieuwe regels en wijzigingen in de vennootschapsvormen met zich mee.

In dit artikel krijgt u een overzicht van de nieuwe vennootschapsvormen uit de nieuwe vennootschapswet. Welke vormen verdwijnen? En uit welke mogelijkheden kan u kiezen om uw vennootschapsvorm aan te passen? U leest het hier.

Drastische vereenvoudiging: heel wat vennootschapsvormen verdwijnen

Om het vennootschapsrecht internationaal competitief te maken werd het sterk vereenvoudigd: van de oorspronkelijk 17 vennootschapsvormen uit het oude wetboek blijven er in de nieuwe wetgeving slechts 6 over.

Onderstaande vennootschapsvormen verdwijnen met de komst van het nieuwe vennootschapsrecht:

  • De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA)
  • De éénpersoons-BVBA (E-BVBA)
  • De starters-BVBA (S-BVBA)
  • De tijdelijke handelsvennootschap (THV)
  • De stille handelsvennootschap (SHV)
  • De coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (CVOA)
  • De coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA)
  • De commanditaire vennootschap op aandelen (COMM. VA)
  • De vennootschap met sociaal oogmerk (VSO)
  • De landbouwvennootschap (LV)

Verdwijnt de vennootschapsvorm van uw onderneming? Dan zal u voor 1 januari 2024 een nieuwe, passende formule moeten zoeken voor uw bedrijf. Zo blijven bijvoorbeeld heel wat ‘oude’ vennootschapsvormen voortbestaan als variant van een nieuwe vorm. Bekijk hier de nieuwe mogelijkheden.

Er blijven nog maar 6 vennootschapsvormen over

Het nieuwe vennootschapsrecht voorziet 6 nieuwe vennootschapsvormen waaruit u kunt kiezen voor uw onderneming. De regels rond deze 6 vormen zijn veel duidelijker afgebakend én u krijgt de mogelijkheid om de statuten van uw onderneming te modelleren naar eigen wens.

Dit zijn de 6 nieuwe vennootschapsvormen uit het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen:

De BV, opvolger van de BVBA, is het paradepaardje, de ‘defaultvennootschap’ van het nieuwe vennootschapsrecht. Deze vennootschapsvorm is dan ook geschikt voor verschillende soorten ondernemers: starters, ervaren ondernemers, grote of kleine bedrijven…

Vennootschapsadvies luistert naar uw verhaal!

Bent u genoodzaakt uw statuten aan te passen aan het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen? Dient u een nieuwe vennootschapsvorm voor uw onderneming te kiezen? Vennootschapsadvies begeleidt u graag bij de aanpassing van uw statuten. Aarzel niet om ons te contacteren voor een eerste, vrijblijvend, kennismakingsgesprek!