Schriftelijk advies

Voor wie?

Bent u bestuurder of aandeelhouder van een Belgische vennootschap of vereniging, werd uw organisatie voor 1 mei 2019 opgericht en heeft u uw statuten sinds 1 januari 2020 niet veranderd? Dan doet u er goed aan om nu meteen de statuten van uw vennootschap onder de loep te nemen.

Met de introductie van het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) zijn sommige bepalingen in uw statuten mogelijk niet meer van kracht. Hierdoor loopt u wellicht meer risico dan voorheen. Tegelijkertijd heeft u nu meer mogelijkheden om uw vennootschap te optimaliseren.

Wat is het?

We bekijken uw huidige situatie en toekomstige behoeften en bepalen de optimale vennootschapsvorm voor uw organisatie. Omdat het WVV meer flexibiliteit voorziet voor het invullen van uw vennootschapsvorm bepalen we ook de optimale invulling van uw statuten.

We bekijken alle juridische, verzekeringstechnische en financiële manieren om uw vennootschap te optimaliseren en uw aansprakelijkheden correct te verzekeren. We geven zuurstof aan uw organisatie en zorgen ervoor dat u niet onderverzekerd maar zeker ook niet oververzekerd bent.

Schriftelijk advies

Het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) heeft gevolgen voor alle vennootschappen en verenigingen in België. En wel meteen! De dwingende bepalingen zijn al sinds 1 januari 2020 van kracht. Hierdoor loopt u wellicht meer risico op aansprakelijkheden dan u op basis van uw oude statuten zou verwachten.

Bovendien bent u verplicht om voor 1 januari 2024 langs de notaris te gaan om uw statuten aan te passen. U dient de vennootschapsvorm te kiezen die het best bij u past, en u doet er goed aan om uw vennootschap zorgvuldig te modelleren naar de wensen en behoeften van uw bedrijf. Zo beperkt u uw risico’s en optimaliseert u uw kansen op succes.

Wat betekent het nieuwe WVV voor uw bedrijf? Wat moet u aanpassen, wat kunt u optimaliseren en in welke volgorde dient u de verschillende stappen uit te voeren? Wij helpen u graag!

Eerste kennismakingsgesprek

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek bekijken we uw huidige situatie en de toekomstige behoeften van uw organisatie. Vervolgens levert u ons bijkomende relevante informatie en documenten aan. We toetsen uw input af aan het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen.

U ontvangt van ons uitgebreid schriftelijk advies. Hierin leest u enerzijds de noodzakelijke aanpassingen die u in het kader van de nieuwe wetgeving aan uw statuten moet doorvoeren. Anderzijds beschrijven we alle mogelijkheden om uw organisatie te optimaliseren naar de toekomst toe.

Drieledig schriftelijk advies

We geven dus schriftelijk advies over de volgende 3 zaken:

  • de wettelijk verplichte aanpassingen die u zo snel mogelijk moet doorvoeren aan de statuten van uw organisatie;
  • de juridische optimalisaties die u kunt doorvoeren aan de statuten van uw organisatie;
  • de bescherming van uw onderneming en haar bestuursorganen.

Wettelijke verplichte aanpassingen aan uw statuten

Welke wettelijk verplichte aanpassingen u moet maken? Dat hangt af van de huidige vennootschapsvorm van uw organisatie. Soms gaat het over kleine wijzigingen, soms kunt u beter een nieuwe vennootschapsvorm kiezen. Hier vindt u een overzicht van de vennootschapsvormen in het WVV.

Mogelijke optimalisaties van uw statuten

Het nieuwe wetboek geeft u ook meer vrijheden om uw statuten te modelleren naar uw eigen wensen. Zo kunnen aandelen in een BV (de opvolger van de BVBA en de nieuwe standaard vennootschapsvorm) voortaan vrij overgedragen worden. Hier leest u enkele belangrijke mogelijkheden voor optimalisatie van uw statuten.

Bescherming van uw onderneming en bestuursorganen

Het nieuwe wetboek brengt ook meer verplichtingen en aansprakelijkheden met zich mee. In ons schriftelijk advies beschrijven we hoe u uw algemene voorwaarden en overeenkomsten kunt aanpassen en hoe u uw onderneming en bestuursorganen op een correcte manier kunt verzekeren.

Mogelijk financieel advies

Indien gewenst kunnen we ook financieel advies voorzien om uw organisatie verder te optimaliseren. Dit doen we in samenwerking met een erkend financieel partner, die uw financiële producten scant en mogelijkheden voor optimalisatie aangeeft.

Wij helpen u graag​

U ontvangt van ons een schriftelijk adviesrapport waarmee u meteen aan de slag kunt. We lichten dit rapport ook persoonlijk toe. U heeft vervolgens tot 1 januari 2024 de tijd om alle verplichte aanpassingen door te voeren.

Neem hieronder contact met ons op. Wij maken graag tijd voor een verkennend gesprek.

Wij leveren praktisch advies aan bestuurders die risico’s willen beheersen en de nieuwe mogelijkheden van het WVV willen benutten.

De volgende stap

Wilt u het advies door ons laten implementeren? Dat kan! Zo vermijdt u fouten en zo kunt u zich blijven concentreren op uw core business. Bekijk hieronder onze verschillende formules:

Aanpassing overeenkomsten

4.000 euro

Op basis van ons schriftelijk advies passen we uw algemene voorwaarden en noodzakelijke overeenkomsten aan. Zo zijn uw documenten optimaal afgestemd op uw nieuwe vennootschapsvorm. We optimaliseren ook de verzekering van uw organisatie en bestuursorganen tegen bijkomende aansprakelijkheden ten gevolge van het nieuwe WVV.

Voorbereiding
statuten

4.500 euro

Deze formule omvat de voorgaande formule. We passen ook de statuten van uw organisatie aan zodat u in orde bent met de nieuwe dwingende en aanvullende bepalingen van uw aangepaste vennootschapsvorm, zodat u correct verzekerd bent en zodat uw vennootschap goed geoptimaliseerd is naar de toekomst toe.

Raadpleging
notaris

4.500 euro + notaris

Deze formule omvat de voorgaande formules en neemt u alle zorgen uit handen. Wij raadplegen namens u een notaris (naar keuze) om de wijziging van uw statuten in een authentieke akte op te nemen. Wij bereiden alles voor zodat u enkel nog bij de notaris langs moet gaan om uw handtekening te zetten. Snel en efficiënt!